Tekne Kiralama Rehberi: Başlangıçtan Profesyonelliğe

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Denizin özgürlüğünü tatmak, heyecanlı bir maceraya atılmak için pek çok denizseverin ilk tercihi tekne yat kiralama oluyor. Kendi planını yapmak, farklı destinasyonlar görmek ve sevdiklerinizle güzel anılar biriktirmek isteyenlerin tekne kiralama sürecinde dikkat etmesi gereken; özellikle ilk defa tekne kiralayacakların göz önünde bulundurması gereken birkaç nokta bulunuyor. Bu yazımızda ilk defa tekne kiralama yapacak kişilere yardımcı olabilecek bazı tavsiyeler paylaşacağız.

Önceliğiniz İhtiyaçlarınızı Belirlemek Olmalı

Defalarca tekne kiralamış, artık bu anlamda profesyonel olmuş kişilerin de ilk defa tekne kiralayanların da ilk adımı ihtiyaçları belirlemek olmalı. İlk defa yat kiralayacak bir kişinin ihtiyaçlarını belirlemesi biraz daha özen isteyen bir süreç olacaktır; zira teknede ihtiyaç duyulabilecek bebek yatağı, su sporu ekipmanı, internet vb. gibi hizmetlerin maliyete dahil olup olmadığı gibi konular, tekne kiralamak isteyen herkesin ilk etapta aklına gelmeyebilir.

Bu ve bunun gibi birçok ek hizmetin düşünülmesi ve incelenmesi büyük önem taşır. Yolculuk boyunca konfor ve güvenliğin sağlanabilmesi için ihtiyacınız olabilecek her türlü hizmet ve donanımı kontrol etmeli ve size özel ihtiyaçlar varsa bunları da tekne kiralamak için seçtiğiniz şirket ile görüşmelisiniz.

Konu hala ihtiyaçların belirlenmesiyken güvenliği yakından ilgilendiren sağlık durumuna da değinmek gerekir. Tekne kiralamanızı veya yat tatiline çıkmanızı engellemeyen bazı sağlık sorunlarınız olabilir. Ancak bu sağlık sorunlarının aniden şiddetlenmesi, acil bir durumun oluşması gibi hızla müdahale gerektiren konuların gelişmesi ihtimaline karşı, yine yat kiraladığınız şirket yetkililerine, eğer mürettebatlı bir yat kiralıyorsanız aynı zamanda mürettebata da bilgi vermeniz önem taşır.

Bu noktalara ek olarak genellikle lüks yat kiralama yapmak isteyen bir kişinin dikkat etmesi gereken noktalar aşağıdaki gibidir:

  • Kaç kişinin seyahat edeceğine karar verilip kişi sayısına göre bir yatın seçilmesi gerekir.

  • Özel bir etkinlik yapılacaksa, buna uygun donanıma sahip bir tekne tercih edilmelidir.

  • Tekne seçerken destinasyonunuzu, nasıl bir tatil istediğinizi de göz önünde bulundurun.

  • Yeme-içme, eğlence vb. gibi ekstraları inceleyerek karar verin.

Bütçeniz Ne Kadar?

Tekne kiralarken katlanacağınız maliyet pek çok farklı faktöre bağlı olarak değişecektir. Yukarıda bahsettiğimiz ekstra hizmetler ve donanımlar maliyeti değiştirecektir. Dolayısıyla ihtiyaçlarınızla bütçenizi dengeleyerek ilerlemeniz gerekir. Özel yat kiralama konusunda artık uzman olmuş kişiler sigorta, yakıt, liman ücretleri ve mürettebat ücretleri gibi ek maliyetleri ön görebilirler. İlk defa tekne kiralayacaksanız bu faktörleri bir checklist olarak hazırlayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Hangi Tür Tekne Kiralamalısınız?

İç mekân büyüklüğü, seyir hızı ve yolcu sayısı gibi faktörler kiralayacağınız teknenin türünü etkileyecektir.

Yelkenli Tekneler: Rüzgâr ve motor gücüyle hareket eden yelkenli tekneler, sessiz ve çevre dostu bir seyir deneyimi sunar.

Motorlu Tekneler: Hızlı ve güçlü olan motorlu tekneler, geniş alanlara ve uzak mesafelere hızlı bir şekilde ulaşmanıza olanak tanır.

Katamaranlar: İki gövdeli yapılarıyla katamaranlar, daha istikrarlı bir seyir deneyimi sunar ve genellikle daha geniş iç mekanlara sahiptirler. Büyük gruplar veya aileler için popülerdirler.

İlk defa tekne kiralıyor olsanız ya da bu konuda uzmanlaşmış olsanız dahi, her tekne türünün avantaj ve dezavantajlarını dikkatle ele alması ve seçimlerini buna göre yapması önemlidir.

Güvenlik Kontrollerini Yapmalısınız

Kiralamaya karar verdiğiniz teknenin güvenlik ekipmanları ve donanımlarını kontrol etmelisiniz. Can yelekleri, yangın söndürme cihazları, acil durum iletişim araçları gibi donanımın çalışır durumda ve bakımlarının düzenli bir şekilde yapılmış olmasından emin olunmalıdır.

Kiralama Sözleşmesini İncelemelisiniz

Kiralayacağınız yatı seçip emniyetli olduğundan ve istediğiniz donanım ve ekstra hizmetlere de karar verdikten sonra tekne kiralayacağınız firmanın hazırladığı sözleşmeyi dikkatlice incelemelisiniz. Kiralama süresi, depozito gereksinimi, sizin yasal yükümlülükleriniz, sigorta vb. gibi detaylar üzerinde tamamen anlaşmalısınız. Bu sayede herhangi bir kafa karışıklığı ve anlaşmazlığın da önüne geçebilirsiniz.

Mürettebat ve Kaptan Olmalı Mı?

Defalarca yat kiralamış olsanız dahi gerekli teknik bilgi ve lisanslara sahip değilseniz deneyimli bir kaptandan kaptanlık hizmeti satın almalısınız. Ek olarak yine seyahat edeceğiniz bölgeyi tanımıyorsanız hem güvenlik risklerini elimine edebilmek hem de tatilinizin tadını çok bilinmeyen koyları keşfederek çıkarmak için kaptanlık hizmeti almayı düşünebilirsiniz.

Sonuç olarak tekne kiralamak istiyorsanız henüz acemi olsanız da bu konuda deneyiminiz olsa da birtakım konulara özellikle dikkat etmeniz gerekir. Yat kiralama işleminde deneyim kazandıkça seyahatinizi planlarken ve ihtiyaçlarınızı belirlemekten ek hizmetlere ve kaptan hizmetlerine kadar pek çok konuda uzmanlaşacaksınız. Aynı zamanda özel yat kiralama sürecini tekrar tekrar deneyimledikçe eski tecrübelerinizi de göz önüne alarak yat kiralama sürecini daha da verimli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Yat Kiralama Şirketi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yat kiralayacaksanız bu konuda tecrübeli olsanız da olmasanız da seçeceğiniz kiralama şirketi büyük önem taşıyor. Gerek verilen ek hizmetler gerekse kiralayabileceğiniz teknelerin türleri ve özellikleri açısından şirketlerin sunduğu imkanları ve fiyatları dikkatlice değerlendirmeniz gerekir. Bu bağlamda şirketlerin itibarı, daha önceki müşterilerinin yorumları ve eğer daha önce kiralama yaptıysanız o süreçteki deneyimlerinizi göz önüne alarak karar verebilirsiniz.

Güvenli ve emniyetli bir yat tatili için güçlü ve genç filosuyla geniş bir ek hizmetler yelpazesine sahip Asmira Marine, unutulmaz anılar vadediyor. İlgi alanlarınıza, özel etkinliklerinize, sevdikleriniz ve ailenizin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek çözümlerle yarım asırlık eşsiz Asmira hizmeti deneyimi sunuyor. Filomuzdan size en uygun tekneyi seçebileceğiniz; fiyatlar ve ek hizmetlere ek olarak size özel hazırladığımız rota önerilerimizi keşfetmek için web sitemizi ziyaret edebilir; ayrıntılı bilgi için ofislerimize uğrayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Doğru tercihlerinizle hayat boyu gülümseyerek hatırlayacağınız bir yat tatili geçirmenizi dileriz.

Charter Hizmetlerimiz

Asmira Marine, ülkemizin eşsiz koylarını daha fazla kişiye tanıtarak deniz turizminin geliştirilmesi sorumluluğunun bilinciyle; müşterilerinin ihtiyaç ve taleplerini filosunda sahip olduğu farklı boyut ve donanımlardaki teknelerle karşılamaktadır. 

REZERVASYON