Uzun Ömürlü Bir Tekne İçin Yıllık Bakım Rehberi

8 Nisan 2024 Pazartesi

Denizcilerin teknelerini uzun yıllar boyunca güvenle kullanabilmeleri için düzenli bakım önemlidir. Tekne bakımı, güvenliği ve performansı artırmanın yanı sıra; teknenin uzun süre piyasa değerini koruması ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Bu durum hem maddi hem de pratik açıdan bir dizi avantaj sunar. Bu rehberimizde, teknenizin uzun ömürlü olmasını sağlamak için atmanız gereken yıllık bakım adımlarını ele alacağız.

Teknenizin Rutin Bakımları Nelerdir?

Teknenizin rutin bakımları, genellikle düzenli aralıklarla yapılması gereken ve teknenizin performansını, güvenliğini ve uzun ömürlülüğünü sağlayan işlemlerdir.

Haftalık Rutin Bakım: Teknenizin haftalık rutin bakım adımları her hafta ya da iki haftada bir yapmanız gereken bazı kontroller ve işlemlerden oluşur. Bunlar:

  • Dış yüzeyin temizlenmesi ve mümkün mertebe tuzlu sudan arındırılması

  • Motor bölmesinin ve yağ seviyelerinin kontrol edilmesi

  • Elektrik sistemlerinin test edilmesi

  • Güvenlik ekipmanlarının kontrol edilerek hazır durumda olduklarından emin olunması

Aylık Rutin Bakım: Aylık rutin bakım adımları her ay ya da iki-üç ayda bir yapılması gereken; teknenin güvenliğini garanti altına almanıza yardımcı olacak işlemlerdir:

  • Su tankları ve borularının kontrol edilmesi ve temizlenmesi

  • Deniz suyu soğutma sisteminin kontrol edilmesi ve gerekiyorsa filtrelerin temizlenmesi

  • Güverte ekipmanlarının ve donanımının gözden geçirilmesi, gerekli durumlarda yağlanması

  • Elektrik kablolarının ve bağlantı noktalarının kontrol edilmesi ve onarılması

Yıllık Rutin Bakım: Yıllık rutin bakım genellikle büyük bir operasyondur ve amatör deniz tutkunlarının profesyonellere bırakması gereken işlerdir. Bu işlemler yalnızca büyük değildir; aynı zamanda uzmanlık gerektirirler ve yanlış ve/veya eksik yapılmaları durumunda teknenin yapısal emniyetini ve güvenliğini tehdit edebilirler:

  • Teknenin kuru havuza alınması ve gövde temizliğinin yapılması.

  • Gövde ve güverte üzerindeki boyanın kontrol edilmesi ve gerekli durumlarda gelcoat tamiri yapılması

  • Motorun genel bakımının yapılması, yağ ve filtre değiştirilmesi, zincirlerin kontrol edilmesi

  • Elektrik sistemleri ve elektronik ekipmanların ve navigasyon sistemlerinin kontrolü ve test edilmesi

Bu rutin bakımların dışında teknenizin yazlık ve kışlık olmak üzere, teknenin kullanım dönemleriyle ilgili periyodik bakımlarını da yapmanız gerekiyor.

Tekne kış bakımı yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar:

  • Kış mevsimine girerken teknenin kuru havuza alınarak donanımının sökülmesi gerekir. Gerekli durumlarda motor ve su sistemlerinin antifrizle korunması önemlidir.

  • İç mekânın havalandırılması ve nemden korunmalıdır. Mobilya ve diğer malzemeler uygun kaplamalar ve örtülerle kaplanmalıdır.

  • Akü bağlantıları sökülerek, üreticinin önerdiği şekilde saklanmalıdır.

Tekne yaz bakımı yapılırken atmanız gereken adımlar:

  • Yaz gelmeden önce tekne denize indirilip dış yüzeyi temizlenmelidir. Buna ek olarak boya ve cilalama işleri yapılmalıdır.

  • Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerine karşı koruma önlemleri alınmalı; kullanılacak ciladan -varsa- yelkenlerin kontrol edilerek onarılmasına kadar tüm kontroller gerçekleştirilmelidir.

  • Elektrik ekipmanların güneş ışınlarından korunması ve düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekir.

Yılın hangi dönemi, hangi mevsimi olursa olsun, teknenizin uzun yıllar boyu sevdiklerinizle unutulmayacak anılarınıza tanıklık edebilmesi için yapılması gereken çeşitli bakımlar vardır. Gelin bu bakım türlerini inceleyelim.

Tekne Motoru Bakımı ve Sistem Bakımı

Tekne motoru ve sistem bakımı, teknenizin uzun ömürlü olması ve güvenli bir şekilde seyir yapabilmesi için kritik öneme sahiptir. Tekne motor bakımı, teknenin güvenliği, performansı ve verimliliği için hayati öneme sahip olduğundan, düzenli olarak yapılmalıdır. Motor ve sistem bakımında yapılacaklar listesi öncelikle şöyledir:

Motor Soğutma Sistemi: Motorun aşırı ısınmasını önleyen kritik bir sistem olan soğutma sisteminin düzgün çalışması önemlidir. Burada soğutma suyu seviyelerinin ve filtresinin kontrol edilmesi, gerekirse değiştirilmesi, deniz suyu giriş ve çıkışlarının kontrol edilerek olası blokajların ortadan kaldırılması gerekir.

Yağ Değişimi ve Filtreler: Tekne motoru, düzgün çalışmak için kaliteli motor yağının optimal seviyede tutulmasına ihtiyaç duyar. Yağ seviyelerini kontrol etmeli, yağ filtresini düzenli olarak değiştirmeli ve yakıt filtresini kontrol ederek gerekil durumlarda yenilemelisiniz.

Zincirler ve Kavramalar: Motorun güvenli çalışması için zincirlerin ve kavramaların kontrol edilmesi önemlidir. Gerekli durumlarda bu aksamların temizlenip yağlanması gerekir; aşınma durumları kabul edilebilir seviyede değilse değiştirilmelidir.

Yakıt Sistemi: Yakıt deposu kontrol edilmeli ve gerekli durumlarda temizlenmesi gerekir. Yakıt hattı da gözden geçirilerek varsa sızıntı ve kaçaklar onarılmalı; yakıt enjektörleri temizlenmeli gerekiyorsa değiştirilmelidir.

Elektrik Sistemi: Motorun kendisinde bulunan elektrik sisteminin de motor bakımı kapsamında bakım ve onarım işlerinin ihmal edilmemesi gerekir. Bu bakım sürecinde batarya seviyeleri kontrol edilmeli, şarj edilmeli veya değiştirilmelidir. Elektrik kablolarının gözden geçirilmesi, korozyon ve/veya gevşek bağlantıların onarılması gerekir. Ek olarak aşırı ısınma veya kısa devre gibi belirtiler de gözden geçirilmelidir.

Güvenlik Ekipmanları Bakımı

Teknenizdeki sistemlerin kontrollerini ve onarımının yaptıktan sonra; teknenizde sizin ve sevdiklerinizin emniyetini sağlamak üzere bulunan ve acil bir durumda kullanıma hazır olduklarından emin olmanız gereken güvenlik ekipmanlarının bakımlarını da yapmalısınız.

Can Yelekleri: Can yeleklerinin kontrolünün yapılması ve herhangi bir yırtık delik veya aşınma olması durumunda değiştirilmesi gerekir. Aynı zamanda köpük iç kısmının şişirilmesini ve köpüğün durumunu da kontrol etmek gerekir. Eğer can yelekleri kabul edilebilir bir seviyede değilse ve/veya doğru bir şekilde çalışmalarını önleyecek bir koşul varsa, bunlar adreslenip çözülmeli, can yelekleri de yenilenmelidir.

Yangın Söndürme Cihazları: Yangın söndürücülerin basınç göstergelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi; pimlerinin ve nozüllerinin gerekli durumlardan temizlenip değiştirilmesi gereklidir. Yangın söndürücülerin acil bir durumda işlevlerini yerine getirebilmesi için son kullanma tarihlerinin takip edilmesi ve son kullanma tarihi geçen söndürücülerin değiştirilmesi önemlidir.

Sinyal Cihazları: Teknenizin durumunu ve konumunu bildirmek için kullanılan sinyal cihazlarından deniz fenerlerinin ve sinyal fişeklerinin son kullanma tarihleri kontrol edilmelidir. Ek olarak düzenli olarak sinyal aynaları ve düdüklerin işlevlerinin test edilmesi, elektronik sinyal cihazlarının pil seviyelerinin de güvenli yolculuklar için göz ardı edilmemesi gerekir.

İlk Yardım Kiti: Son olarak teknenizde bulunan ilk yardım kitinin ve içinde yer alan ilk yardım malzemelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi mühimdir. Kitteki ilaçların son kullanma tarihlerinin takip edilmesi, eksik malzemelerin tamamlanması ve ambalajı zarar görmüş steril malzemelerin yenilenmesi acil tıbbi yardım gereken durumlarla başa çıkabilmek için kritik öneme sahiptir.

Yazımızda detaylandırdığımız üzere, bir tekne sahibinin teknesini uzun yıllar piyasa değerini kaybetmeden kullanabilmesi için düzenli olarak tekne bakım onarım işlerini yapması veya tekne bakımı için firmalardan destek alması gerekmektedir. Özellikle aşağıdaki tekne bakım işlerinde konusunda uzman bir firmayla çalışmanızı tavsiye ederiz:

  • Tekne motoru bakımı

  • Tekne gövdesi bakımı

  • Tekne güverte bakımı

  • Tekne elektrik sistemi bakımı

  • Tekne su sistemi bakımı

  • Tekne kış bakımı

  • Tekne yaz bakımı

Tekne sahipleri her ne kadar tekne bakım onarım işlerine aşina olsalar da hem teknenin güvenliği hem de gelecekte tekne bakım maliyetlerinin daha düşük seviyelerde tutulabilmesi için yüksek kalitede tekne bakım malzemesi kullanan tekne bakım firmalarıyla çalışmalıdır.

Asmira Marine yalnızca charter ve bunker hizmetleri değil; akaryakıt hizmeti verdiği marinalarda müşterileri için yüksek kalitede tekne bakım malzemesi kullanarak sağlanan tekne bakım onarım hizmetleriyle de öne çıkmaktadır. Tekne bakım onarım işleriniz için verdiğimiz hizmetlerin detaylarını ve Asmira’nın yaklaşık yarım asırlık deneyimiyle sağladığı imkânların ayrıntılarına web sitemizden erişebilir; ofislerimizi ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.

Charter Hizmetlerimiz

Asmira Marine, ülkemizin eşsiz koylarını daha fazla kişiye tanıtarak deniz turizminin geliştirilmesi sorumluluğunun bilinciyle; müşterilerinin ihtiyaç ve taleplerini filosunda sahip olduğu farklı boyut ve donanımlardaki teknelerle karşılamaktadır. 

REZERVASYON