Marina Nedir?

20 Temmuz 2023 Perşembe

Marina, tekneler ve yatlara barınma olanağı sağlayan, özel olarak tasarlanmış bir liman veya havzadır. Marinalarda tipik olarak teknelerin bağlanması ve yakıt ikmalinin yapılması, elektrik ve su bağlantıları, duşlar, tuvaletler ve restoranlar gibi olanaklara erişilmesi için rıhtımlar, iskeleler ve alanlar bulunur.

Marinaların özelliklerine bakıldığında; genellikle popüler sahillerin yakınında veya kıyı kasabalarında ve şehirlerde bulunurlar ve boyutları küçük, özel sektöre ait tesislerden yüzlerce tekneyi barındırabilen büyük, halka açık marinalara kadar değişebilir.

Marina Türkçe Bir Kelime Midir? Marina Kelimesi Hangi Ülkeye Ait?

Marina kelimesi Türkçe bir kelime değildir. İtalyancadan dilimize geçmiş olan marina kelimesi, yat limanı anlamına gelir.

İngilizcede Marina Ne Demek?

İngilizcede marina kelimesi, Türkçedeki gibi “marina” olarak yazılır ve "Genellikle oteller, restoranlar ve barlarla birlikte ticaret yerine eğlence amaçlı kullanılan küçük bir liman." anlamında kullanılır. 

Marina Ne İçin Kullanılır?

Marinalar, özel tekneler, ticari balıkçılık ve ulaşım dahil olmak üzere çeşitli alanlarda hizmet verebilir. Balık tutma, yelken ve su sporları gibi birçok aktivite için denize erişim sağlamada da önemli bir rol oynarlar. Ek olarak, marinalar turizm ve ekonomik kalkınma için önemli merkezler olabilir, ziyaretçi çeker ve yerel işletmeleri desteklerler.

Marina Hizmetleri Nelerdir?

Marina hizmetleri, yat limanını kullanan yatçılara ve yat sahiplerine sağlanan çeşitli imkânlar, tesisler ve destek hizmetlerini ifade eder. Marina hizmetlerine rıhtım ve demirleme imkânı dahildir. Bu, tekne ve yatların kullanılmadıkları zamanlarda bağlanmaları ve barınmaları için rıhtım hizmetinin verilmesine içerir. Diğer marina hizmetleri ise aşağıdaki şekildedir:

Yakıt ikmali ve bakım hizmetleri

Marinalar genellikle yakıt ikmali ve tekne temizliği, onarımı, bakımı gibi çeşitli hizmetleri sağlar. Birçok marinada teknelerin ve yatların yaklaşarak yakıt depolarını doldurabilecekleri yakıt rıhtımları bulunur. Yakıt ikmalini sağlayacak personeller de marinalarda bulunur. 

Marinalardaki bakım hizmetleri, temel temizlik hizmetinden büyük onarım ve yenilemelere kadar çok yönlü bir servistir. Birçok marinada, tekne temizliği, motor bakımı, elektrik onarımları, boya gibi hizmetler verebilecek deneyimli kişiler ile bakım ve onarım alanları bulunur.

Güvenlik ve emniyet hizmetleri

Marinalardaki güvenlik hizmetleri genellikle yat limanındaki teknelerin, insanların ve mülkün güvenliğini ve korunmasını sağlamak için bir dizi önlemler barındırır. Bu önlemlere, marina içindeki aktiviteyi izlemek için kameraların kullanılması, marinaya giriş çıkışları kontrol etmek için güvenlik görevlileri veya elektronik geçiş sistemlerinin kullanılması ve marinayı daha güvenli bir yer haline getirmek için yeterli aydınlatmanın yapılması gibi hizmetler dahildir.

Diğer yandan, marinalarda meydana gelebilecek herhangi bir olumsuz durumla başa çıkmak için bir acil durum müdahale planı da marina hizmetleri arasında bulunur. Genel olarak, marinalarda verilen güvenlik hizmetleri, tekne sahipleri ve misafirleri için güvenli ve emniyetli bir ortam sağlamanın yanı sıra yat limanındaki tekneleri ve eşyaları korumak için tasarlanmıştır.

Özetle, marina hizmetleri yat ve teknecilik deneyimini tekneciler ve yat sahipleri için daha uygun, güvenli ve keyifli hale getirmeyi amaçlayan hizmetlerin genelini oluşturur. Sağlanan hizmetler sayesinde sorunsuz bir deneyim yaşanması amaçlanır.

Marina İşletmeciliği

Marina işletmeciliği, bir marinanın operasyonlarını ve bakımını denetleme sürecini ifade eder. Bu, yat limanı tesislerinin, hizmetlerinin ve personelinin yönetilmesinin yanı sıra yat limanının yönetmeliklere ve endüstri standartlarına uygun olmasının sağlanmasını da kapsar.

Marina işletmeciliği ve yönetiminin kapsadığı bazı temel sorumluluklardan biri, personellerin organize edilmesi, tesislerin ve ekipmanın yönetilmesi ve bakım ve onarımların denetlenmesi gibi yat limanının günlük operasyonlarının yönetilmesini kapsayan operasyon süreçleridir. Diğer yandan yat limanının mali yönetimi, marina hizmetlerinin pazarlanmasından ve müşterileri çekmek ve elde tutmak için satış stratejileri geliştirmek gibi uygulamaları kapsar.

Marina işletmeciliğine aynı zamanda yat limanının çevre düzenlemeleri, güvenlik düzenlemeleri ve yerel imar yönetmelikleri gibi ilgili tüm düzenlemelere uygun olmasını sağlamak da dahildir. Ek olarak, müşteri hizmetlerinin eksiksiz ve doğru bir şekilde yönetildiğinden emin olunmalıdır.

Marina İşletmecilerinin Sorumlulukları

Marina işletmecileri kamu veya özel kuruluşlarda çalışabilen ve yat limanının sorunsuz ve güvenli bir şekilde işletilmesinden sorumlu olan kişilerdir. Ayrıca, marinada çalışan diğer personellerin yönetiminden, finans ve muhasebe görevlerinin yürütülmesinden ve marinanın verimli bir şekilde işletilmesini sağlama prosedürlerinin geliştirilmesinden ve uygulanmasından sorumlu olurlar.

Marina İşletmeciliğinde Önemli Noktalar

Marina işletmeciliğinde atılacak adımlar yat limanının büyüklüğüne/tipine ve ayrıca tesisi kullanacak kişilerin özel ihtiyaçlarına göre değişebilir. Genel olarak önemli noktalar ise tekne türlerinin, hizmetler ile ücretlerin belirlenmesi ve marina hizmetlerinin geliştirilmesi için planlama aşamalarının uygulanmasıdır.

Marinanın güvenlik standartlarını karşılaması, imar ve arazi kullanım düzenlemeleri dahil olmak üzere ilgili tüm yönetmelik ve yasalara uygunluğunu sağlaması da marina işletmeciliğinin önemli noktalarından biridir.

Müşterilerden gelen geri bildirimler de marina işletmeciliğinde önemli bir konuma sahiptir. Sektördeki uygulamalara dayalı olarak yat limanının operasyonlarını ve hizmetlerini sürekli olarak değerlendirmek ve iyileştirmek gerekir. Bunlar dışında marina işletmeciliğinde atılacak adımlar, alınacak görev ve sorumluluklar, yat limanının ve müşterilerinin ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilmekte ve geliştirilebilmektedir.

Charter Hizmetlerimiz

Asmira Marine, ülkemizin eşsiz koylarını daha fazla kişiye tanıtarak deniz turizminin geliştirilmesi sorumluluğunun bilinciyle; müşterilerinin ihtiyaç ve taleplerini filosunda sahip olduğu farklı boyut ve donanımlardaki teknelerle karşılamaktadır. 

REZERVASYON