Tekne Bakımı Nasıl Yapılır?

20 Temmuz 2023 Perşembe

İhmal edildiğinde teknenizde ciddi hasarlara yol açabilen tekne bakımı, tekne sahibi olan herkesin son derece önem vermesi gereken bir konudur. Nasıl karada kullandığınız araçların bakımlarını düzenli bir şekilde yaptırmanız gerekiyorsa, teknenizin de bakımına aynı şekilde özen göstermelisiniz. Bunun için de uzman şirketlerle iletişime geçerek teknenizin güvenli ve emniyetli olduğundan emin olabilirsiniz. Şimdi farklı tekne türlerinin bakımlarının nasıl yapıldığına bir göz atalım.

Ahşap Tekne Bakımı Nasıl Yapılır?

Ahşap teknenizin bakımı söz konusu olduğunda evlerinizde kullandığınız ahşap objelerden yola çıkarak temel bir fikir edinebilirsiniz. Ahşabın uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilesi için öncelikle kuru tutulması gerekir. Evlerdeki objelerde bunu yapmak kolaydır; ancak tek amacı su üzerinde olmak olan bir tekneyi nasıl kuru tutabilirsiniz?

Öncelikle teknenizin içini ve dışını temiz tutmalısınız. Özellikle teknenizin dışında biriken bazı maddeler ahşaba zarar verebilmektedir; bu nedenle bu maddelerin ahşaba zarar vermeden (Basınçlı su ve deterjan gibi temizleyicilerin ahşap üzerinde kullanılabileceğinden emin olunmalıdır.) uzaklaştırılması gerekir. Teknenizin bakımında bir sonraki adım vernik yenilemek; yani teknenizin sudan etkilenmemesi için bulunan bariyerin tazelenerek en yüksek performansı sağladığından emin olunmalıdır. 

Eğer ahşap bir tekneniz varsa yapabileceğiniz en iyi şey teknenizi kış aylarında karaya çıkartabilirsiniz. Böylece tekneniz kullanımda olmadığı dönemlerde deniz suyuna maruz kalmayacaktır.

Fiber Tekne Bakımı Nasıl Yapılır?

Fiber tekne bakımında tıpkı ahşapta olduğu gibi öncelik teknenizi temiz tutmanız. Fiber teknenizin jel kaplaması teknenin altında ve yanlarında biriken yabancı maddeler tarafından aşındırılabilir ve koruyuculuğu azalabilir. Bu nedenle teknenizin dış cephe temizliği önem kazanmaktadır. 

Bununla birlikte ufak tefek kazalar geçirebilir, kayalara ya da enkaza sürtme gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Böyle bir aksilik yaşandığında teknenizi bağladıktan hemen sonra bu bölgeyi özenle incelemeli ve herhangi bir çatlak olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Unutmayın bu ufak çatlaklar onarılmadığında daha büyük ve daha maliyetli hale gelecektir. Onarımlar ve temizlikten sonra teknenizi cilalatmalısınız. Cila hem teknenizin parlak görünmesine hem de güneşin zararlı ışınlarından korunmasına yardımcı olmaktadır. Son olarak da yukarıda da bahsettiğimiz gibi jel kaplama ile teknenizi daha korunaklı hale getirerek tuzlu deniz suyunun aşındırıcı etkisine karşı direncini artırabilirsiniz.

Yelkenli Tekne Bakımı Nasıl Yapılır?

Yelkenli tekne bakımı, şimdiye kadar değindiğimiz ahşap ve fiber tekne bakımından biraz daha farklıdır. Temelde tekneniz gövde bakımı cinsine bağlı olarak yukarıdakilerle benzer olabilir; ancak yelkenlilerde ek olarak yelkenlerin kendisi ve vinç sitemlerinin bakımı da yapılmalıdır. Öncelikle yelken bakımı için ilk tavsiyemiz, eğer yelkenleriniz deniz suyuyla ıslandıysa, o şekilde kurumaya bırakmamanız. Çünkü tuzlu deniz suyu yelken kumaşındaki resin maddeye zarar vererek yelkenin ömrünü kısaltır. Bu nedenle yelkeninizi taze suyla yıkamanız gerekir. Yelkenlerinize zarar veren en büyük faktör güneş ışınlarıdır. Yelkeninizi güneş ışınlarından korumak için koruyu bir örtü ile güneşten uzak tutabilirsiniz. Yelken bakımı için de teknenizi denize çıkarmadan önce yelkenlerinizi kontrol etmeli, özellikle dikişlerinin zarar görmediğinden ve hala şeklini koruduğundan emin olmalısınız. Kullanılmadığı zamanlarda yelkeninizi indirip kapalı bir alana taşımak da hem yelkenin üzerindeki stresi azaltacak hem de yelkenin bütünlüğüne zarar verecek maddelerden koruyacaktır. Yine bu noktada teknenizin vinç sisteminin düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerekli durumlarda onarımının yapılması gerektiğini de belirtelim. Tüm mekanik aksamlarda olduğu gibi temizlik ve düzenli olarak yağlama vinç sisteminizin ömrünü uzatacaktır.

Saç Tekne Bakımı Nasıl Yapılır?

Saç tekne bakımı temelde fiber tekne bakımından farklı değildir; ancak dikkat etmeniz gereken en önemli konu paslanma ve korozyon olacaktır. Saç teknelerde pas oldukça ciddiye alınması gereken bir konudur; teknenin yapısal bütünlüğünü tehdit eder. Bu nedenle teknenin düzenli olarak kontrol edilmesi, boya ve koruyucu katmanında herhangi bir hasar tespit edildiğinde hızla onarım yapılmalıdır. 

Farklı maddelerden inşa edilmiş teknelerin bakımlarıyla ilgili genel bir bilgi verdikten sonra, kullanılan madde fark etmeksizin yapılması gereken ortak bakımları inceleyelim.

Elektrik ve Su Tesisatlarının Bakımı

Teknenizde kullandığınız elektrik tesisatının çalışır durumda olduğunu ve herhangi bir bozulma olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Aynı şekilde su tesisatı da kontrol altında tutulması gereken bir aksam grubudur. Bu aksamlarda ortaya çıkabilecek sorunlar direkt olarak güvenlik zafiyatı yarattığından düzenli olarak bakımları yapılmalıdır. 

Yakıt, Yağ ve Direksiyon Bakımı

Teknenizin yakıt deposu ve yakıt taşıyan tesisatın düzenli olarak kontrol edilmesi; teknenizde yağ kullanılan aksamların düzenli bir şekilde temizlenip yağlanması gerekir. Teknenizin direksiyonunun da uygun bir yağ ile periyodik olarak yağlandığından emin olmalısınız. 

Motor Bakımı

Teknenizin en önemli bileşenlerinden biri olan motorunun bakımını asla ihmal etmemelisiniz. Motor bakımının, başka bir deyişle kuyruk bakımının, ihmal edilmesi durumunda teknenizin performansı dramatik bir biçimde etkilenecektir. Bazı durumlarda motorda yaşanan problemler nedeniyle tekneler açık denizde mahsur kalabilmekte ve oldukça olumsuz durumlar yaşanabilmektedir. Bu sebeple teknenizin baştan aşağı bakımını yaparken özellikle üzerinde durmanız gereken unsur motor olacaktır. 

Burada belirtmekte yarar var ki teknenizin zeminlerinin kayganlığını azaltan tik bakımı gibi iç mekan bakımları ile tekne ırgat bakımı gibi teknik aksam bakımlarının da yine periyodik olarak yapılması; teknenizin güvenliği, emniyeti ve performansı açısından kritik önem taşımaktadır.

Gördüğünüz gibi bir teknenin en yüksek performansı sağlayabilmesi ve en verimli biçimde çalışabilmesi için detaylara dikkat etmek çok önemli. Düzenli olarak bakımı yapılmaya bir tekne hem performans kaybı yaşayacak hem de ilerleyen dönemde daha büyük bakım ve onarım maliyetlerine sebep olacaktır. Bu nedenler teknenizin periyodik bakımlarını yaptırmanız ve gerekli durumlarda hızlıca onarılmasını sağlamalısınız. Tüm bu işleri tek başınıza yapmanız elbette olanaksız; bu nedenle sektörde köklü bir geçmişi olan itibarı yüksek bir şirketten destek alabilirsiniz. D-Marin Turgutreis ve Setur Altınyunus Marina lokasyonlarımızda jel kaplamadan elektrik tesisatına, marangozluktan zehirli boya işlemlerine kadar teknenizin ihtiyacı olan tüm bakım ve onarım işlerini, üstün Asmira kalitesiyle gerçekleştiriyoruz. İletişim için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: https://asmiramarine.com

Charter Hizmetlerimiz

Asmira Marine, ülkemizin eşsiz koylarını daha fazla kişiye tanıtarak deniz turizminin geliştirilmesi sorumluluğunun bilinciyle; müşterilerinin ihtiyaç ve taleplerini filosunda sahip olduğu farklı boyut ve donanımlardaki teknelerle karşılamaktadır. 

REZERVASYON